ΗΡΑ ΠΑΝΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΑ

ΜΟΝΟ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ
ΑΠΛΑ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
Πυθαγόρας
   

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Η σκέψη και η φιλοσοφία του Πυθαγόρα επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια πνευματική και φιλοσοφική εξελιξη. Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στην Σάμο. Με σύσταση του τυράννου Πολυκράτη μετέβη στην Αίγυπτο, επισκέφθηκε τον Φαραώ Άμασις, έμαθε τα αιγυπτιακά και εμυήθη στα μυστήριά της.
Επόμενος σταθμός του ήταν η Κρήτη και το Ιδαίον Άνδρον, μυστηριακός χώρος της περιοχής. Έγινε μαθητής του Φερεκύδη από την Λέσβο και του Αναξαγόρα από την Μίλητο. Γύρισε στη Σάμο όπου επεδίωξε τη σύσταση φιλοσοφικής σχολής. Ύστερα από δημόσια αντιπαράθεση με τον Αναξίμανδρο, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Σάμο. Εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα όπου ίδρυσε νέο σχολείο.
Τι μπορεί να γράψει κάποιος σε μερικές γραμμές για το έργο του Πυθαγόρα... «Μη ρίχνετε μαργαριτάρια στους χοίρους» συνήθιζε να λέει, «τα λόγια είναι η τροφή του μυαλού και οι αμαθείς και ανόητοι κοροϊδεύουν εκείνο που δεν μπορούν να καταλαβουν». Ο Πυθαγόρας εγκαθίδρυσε τα ορφικοπυθαγορικά μυστήρια τα οποία αναμόρφωσαν εκ νέου τα προϋπάρχοντα Δελφικά. Στα μυστήρια αυτά οι μυούμενοι μέσα από μια σειρά εξελικτικών επιπέδων διαμόρφωναν την ψυχική τους εξέλιξη.
Σκοπός της φύσης, έλεγε ο σοφός, είναι η παραγωγή μορφών, σκοπός των μορφών είναι η συνειδητοποίηση τους, και σκοπός των συνειδητοποιημένων η εκθέωση.
Η συστηματοποίηση των μουσικών φθόγγων, φέρουν τον Πυθαγόρα ως εφευρέτη των μουσικών νοτών και της μουσικής κλίμακας στα όργανα. Ονόμασε πρώτος το σύμπαν «κόσμο» και την επιστήμη των αριθμών «αριθμητική» ενώ υπήρξε και εφευρέτης του πολλαπλασιασμού.
Λάτρευε την γεωμετρία και στην είσοδο της σχολής του υπήρχε η επιγραφή
«ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ».

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
Γεννήθηκε στη Σάμο και θα ζει αιώνια στη μνήμη της ανθρωπότητας ως ο πρώτος που διακήρυξε την ηλιοκεντρική υπόθεση. Ο Κοπέρνικος, μέτα από 1000 και πλέον χρόνια, είχε πλήρη επίγνωση πως έφερνε στο φως την θεωρία του. Ο Αρίσταρχος διατύπωσε την θέση ότι οι απλανείς αστέρες και ο ήλιος δεν περιστρέφονται, άλλα είναι η γη που κινείται γύρω από τον ήλιο σε κυκλική περιφέρειά, και ο ήλιος βρίσκεται στο κέντρο της τροχιάς. Αλλα έργα του Αρίσταρχου αφορούσαν μέτρηση αποστάσεων της γης από την σελήνη καθώς και του ήλιου από την γη.

ΡΟΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πατέρας και γιος, ήταν ιδρυτές της περίφημης καλλιτεχνικής σχολής της Σάμου και υπήρξαν από τους διασημότερους αδριαντοποιούς και γλύπτες της αρχαιότητας. Ήταν οι αρχιτέκτονες της ανέγερσης για δεύτερη φορά του ναού της Ήρας. Εφάρμοσαν πρώτοι την χαλκοπλαστική ενώ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στην γλυπτική το σταθμικό γνώμονα, τον τόρνο και τον κοχλία. Ονομαστό τους έργο ήταν το άγαλμα του Πυθίου Απόλλωνα. Ήταν οι θεμελιωτές του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο και φέρονται ως οι πρώτοι κατασκευαστές κλειδιών.

ΓΕΝΕΛΕΩΣ
Από τους πλέον εξέχοντες γλυπτές της σαμιακής σχολής Στο ναό της Ήρας υπήρχε το περίφημο σύμπλεγμα του, μια σειρά από έξι αγάλματα τα οποία εκτίθονται σήμερα στο μουσείο της Σάμου. Η Ορνιθη, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, θεωρείται από τα ωραιότερα γλυπτά των αρχαίων χρόνων.

ΚΩΛΑΙΟΣ
Θαλασσοπόρος,ο πρώτος που έφτασε στις Ηράκλειες Στηλες.

ΚΟΝΩΝ
Διάσημος αστρονόμος και μαθηματικός, φίλος του Αρχιμήδη. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και περιηγήθηκε την Μεσόγειο, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις εκλείψεις. Γνώρισε τον Αρχιμήδη και έγινε φίλος και συσπουδαστής του. Κοινό δάσκαλο είχαν τον αστρονόμο Φειδία πάτερα του Αρχιμήδη. Στην Αλεξάνδρεια, στην αυλή του Πτολεμαίου, παρέμεινε γράφοντας βιβλία περί αστρονομίας που δυστυχώς δεν διασώθηκαν. Ανελαβε την διεύθυνση της μαθηματικής σχολής μέτα τον θάνατο του Ευκλείδη. Ο Αρχιμήδης θαύμαζε τον Κόνωνα του οποίου η εικόνα ζωγραφίζονταν με εκείνη του Ομήρου στα Ιταλικά αγγεία.

ΜΑΝΔΡΟΚΛΗΣ
Αρχιτέκτων. Ήταν ο πρώτος που έζευξε το Βόσπορο με γέφυρα μήκους 2300μ για να περάσουν τα στρατεύματα των Περσών κατά την εκστρατεία κατά των Σκυθών.

Φιλόσοφοι:
Επίκουρος, Ιάδμονας

Σημαντικός Φιλόσοφος/πολιτικός/ποιητής ήταν ο Μέλισσος (5ος αι. παχχ)

Αστρονόμοι/Μαθηματικοί:
Κόνων (ο φίλος του Αρχιμήδη), Αρίσταρχος, Αριστείδης, Αρίστυλλος

Καλλιτέχνες:
Ροίκος 700 παχχ («αρχηγός» της Σαμιακής Σχολής) (γλύπτης), Θεόδωρος (γιός του Ροίκου), Τηλεκλής (γιός του Θεόδωρου), Θεόδωρος (γιός του Τηλεκλή) (εποχή Πολυκράτη, χαρακτηρίζεται ως μεγαλοφυΐα)
Γλαύκος (περι το 600 παχχ) (πρώτη ανακάλυψη της συγκόλησης σιδήρου) Γενελεώς

Ιατρική:
Ερασίστρατος (300 παχχ) διακεκριμένος ιατρός του οποίου οι θεωρίες και τεχνικές χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες μετά (πχ τον αναφέρει με θαυμασμό ο Ιουλιανός στον Αντιοχικό (μισοπώγων)).

Γραμματικοί:
Καλλίστρατος εφευρέτης και εισηγητής του Ελληνικού αλφαβήτου των 24 γραμμάτων το οποίο εισήγαγε στην Αθήνα κατά τον Πελοπονησιακό πόλεμο. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ιστορικοί/λεξικογράφοι της αρχαιότητας και των μετέπειτα χρόνων πλην βέβαια του Ηρόδοτου του οποίου η άποψη βολεύοντας τους χριστιανούς υιοθετείται από την σύγχρονη επιστήμη.

Θαλασοπόρος:
Κωλαίος

Αρχιτέκτων:
Μανδροκλής

 

Γυναίκες Μαθηματικοί της Σάμου

Θεανώ, η σύζυγος του Πυθαγόρα δεν ήταν Σαμία αλλά έζησε κυρίως εδώ και διεύθυνε τη σχολή (ότι είχε μείνει) μετά τον Θάνατο του Πυθαγόρα. Διάσημες ήταν οι (Σαμιώτισες) κόρες του Πυθαγόρα, δεινές στα Μαθηματικά: Δαμώ, Μυρία και Αριγνώτη. Για αυτές ξέρουμε ότι η Δαμώ δίδαξε στον Κρότωνα και μετά τον θάνατο του πατέρα της δημοσίευσε μόνο τη «γεωμετρική διδασκαλία».

Η Μυρία δίδαξε και αυτή στη σχολή στον Κρότωνα και της αποδίδεται η επινόηση της τρίτης μεσότητος.

Η Αριγνώτη αναφέρεται από πολλούς φιλοσόφους και λεξικογράφους. Φαίνεται ότι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης.

Δεινώ. Μαθήτρια και πεθερά (!!) του Πυθαγόρα. Μελέτησε τους ελλιπείς αριθμούς.

Μελίσσα, μαθήτρια του Πυθαγόρα (6ος αι. παχχ). Δημοσίευσε τουλάχιστον μία εργασία η οποία χάθηκε («Ο κύκλος των εγγεγραμμένων πολυγώνων απάντων εστί»).

Βιτάλη, κόρη της Δαμούς, εγγονή του Πυθαγόρα. Γνώστρια των Πυθαγορείων Μαθηματικών. Η μητέρα της πριν πεθάνει της εμπιστεύτικε τα φιλοσοφικά κείμενα του Πυθαγόρα.

 
   
 
   
   
   
   
 

 

   
Ένωση Σαμίων Εθνικών
Με την υποστήριξη του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ)

Επικοινωνήστε μαζί μας